pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pikantno-ziołowe gomasio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pikantniejsza wersja soli sezamowej

Pikantno-ziołowe gomasio Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikantno-ziołowe gomasio

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantno-ziołowe gomasio
Na suchej patelni prażymy na małym ogniu 8 łyżeczek sezamu (wcześniej wypłukanego) nieustannie mieszając. Gdy zacznie wydzielać aromatyczny przyjemny zapach dodajemy łyżeczkę zmielonej soli morskiej oraz chili i zioła włoskie do smaku. Prażymy jeszcze minutkę (uważamy aby sezam się nie przypalił) i przesypujemy do moździerza. Tu ubijamy wszystko tłuczkiem do momentu gdy mniej więcej połowa ziaren sezamu będzie sproszkowana. Taka pikantno-ziołowa sól sezamowa doskonale zastępuje zwykłą sól.
Pikantno-ziołowe gomasio
Przed ucieraniem

Tagi:

zioła