Gorący i czekoladowy Suflet z piankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ten puszysty przysmak sprawdza się nie tylko jako składnik deserów, ale również jako dodatek do wyśmienitych dań gorących.

Gorący i czekoladowy Suflet z piankami

Składniki:

Gorący i czekoladowy Suflet z piankami

 

  • 50 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 70 g cukru,
  • szczypta soli,
  • pianki Haribo Flowers,
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:

Gorący i czekoladowy Suflet z piankami
Czekoladę rozpuszczamy na parze. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło. Cały czas mieszając dodajemy kolejno mąkę, mleko, 4 żółtka i wcześniej roztopioną czekoladę. Białko ubijamy na pianę z cukrem i odrobiną soli. Następnie dodajemy pianę do garnka z wcześniej przygotowaną masą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do żaroodpornych miseczek, które należy pokryć od środka cienką warstwą masła i posypać mąką. Dno miseczek wykładamy piankami i zalewamy je masą czekoladową. Następnie dekorujemy suflet piankami i wsadzamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Po wyjęciu sufletu z piekarnika, ostrożnie stawiamy miseczkę na talerzyku, który można udekorować kwaśnymi żelkami w kształcie nitek Spaghetti - Haribo Sour Snup.