góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Góralska kwaśnica

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

rozgrzewająca, sycąca zupa na zimowy czas

Góralska kwaśnica

Składniki:

Góralska kwaśnica

 

 

Sposób przygotowania:

Góralska kwaśnica
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, dodać lekko pokrojoną kapustę, warzywa w kostkę, liść i ziele angielskie. Zalać wszystko wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy żeberka będą odchodzić, ugotować w oddzielnym garnku ziemniaki pokrojone w kostkę.
Przyrządzić z masła i mąki jasną zasmażkę, rozprowadzić ją odrobiną ostudzonej wody spod ziemniaków i wlać do garnka zagotowując. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z odcedzonymi ziemniakami