Elwira5

Elwira5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Gotowane buraczki na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Buraczki można jeść na zimno jak i na ciepło.Są doskonałym dodatkiem do obiadu jako surówka.Gotowane buraczki są dobre i zdrowe.

Gotowane buraczki na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowane buraczki na ciepło

 

  • 2 kg świeżych buraczków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szkl wody
  • szczypta soli,pieprzu,cukru,octu

Sposób przygotowania:

Gotowane buraczki na ciepło
Do garnka wkładamy całe świeże buraczki , zalewamy wodą i gotujemy je do miękkości.Po ugotowaniu wylewamy wodę i odstawiamy żeby ostygły , następnie obierany ze skóry i trzemy na tarce na grubych oczkach.Na patelni robimy zasmaszkę , wkładamy masło ,gdy się roztopi dodajemy mąkę i zalewany wodą, mieszany .Na koniec dodajemy starte buraczki , doprawiamy ,mieszamy.
Gotowane buraczki na ciepło
gotujemy buraczki w garnku do miękkości.
Gotowane buraczki na ciepło
ścieramy buraczki na tarce na dużych oczkach.
Gotowane buraczki na ciepło
robimy zasmaszkę,masło,mąkę , woda i razem mieszany.
Gotowane buraczki na ciepło
do gotowej zasmaszki dodajemy buraczki i doprawiamy.