Sposób przygotowania:
Gotowane okonie
Zagotuj wodę pokrój w kostkę marchewkę,cebulę,pietruszkę,
i wrzuć do wody,następnie dodaj liść laurowy i pieprz do smaku.
Okonie oskrobać,wypatroszyć,wymyć i obłożyć i włożyć do wywaru,dodać ocet,sól i gotuj do tego momentu aż ryby będą miękkie .Ryby wyciągnij z wywaru, zdjąć skórkę ,położyć do półmiska i polać sokiem z cytryny.Okonie obłóż natką pietruszki.i gotowe
i wrzuć do wody,następnie dodaj liść laurowy i pieprz do smaku.
Okonie oskrobać,wypatroszyć,wymyć i obłożyć i włożyć do wywaru,dodać ocet,sól i gotuj do tego momentu aż ryby będą miękkie .Ryby wyciągnij z wywaru, zdjąć skórkę ,położyć do półmiska i polać sokiem z cytryny.Okonie obłóż natką pietruszki.i gotowe