Sposób przygotowania:
Gotowane pulpety
1. Mięso zmielić przez maszynkę wraz w cebulą. Bułkę zamoczyć w wodzie, po pewnym czasie dokładnie ją odcisnąć i także zmielić, dodać ją do mięsa wraz z jajkiem, sola i pieprzem. Całość wyrobić na masę, formować małe pulpety, obtoczyć je w tartej bułce i podsmażyć lekko na tłuszczu.
2. Pulpety zalać gorącym bulionem i gotować około 20 minut, najlepiej pod przykryciem.
3. Zrobić sos: 2 łyżki mąki wymieszać z 4 łyżkami śmietany i wodą oraz ulubioną przyprawą do mięs. Sos wlać do mięsa, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Podawać z warzywami lub surówką.
2. Pulpety zalać gorącym bulionem i gotować około 20 minut, najlepiej pod przykryciem.
3. Zrobić sos: 2 łyżki mąki wymieszać z 4 łyżkami śmietany i wodą oraz ulubioną przyprawą do mięs. Sos wlać do mięsa, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Podawać z warzywami lub surówką.