kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Gotowane pulpety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To danie przypomina mi smak dzieciństwa, gdyż takie pulpety robiła moja babcia. Wszystkim bardzo smakowały.

Gotowane pulpety

Składniki:

Gotowane pulpety

 

  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • bułka kajzerka
  • buła tarta
  • olej
  • bulion
  • przyprawa do mięs
  • śmietana
  • mąka

Sposób przygotowania:

Gotowane pulpety
1. Mięso zmielić przez maszynkę wraz w cebulą. Bułkę zamoczyć w wodzie, po pewnym czasie dokładnie ją odcisnąć i także zmielić, dodać ją do mięsa wraz z jajkiem, sola i pieprzem. Całość wyrobić na masę, formować małe pulpety, obtoczyć je w tartej bułce i podsmażyć lekko na tłuszczu.

2. Pulpety zalać gorącym bulionem i gotować około 20 minut, najlepiej pod przykryciem.

3. Zrobić sos: 2 łyżki mąki wymieszać z 4 łyżkami śmietany i wodą oraz ulubioną przyprawą do mięs. Sos wlać do mięsa, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Podawać z warzywami lub surówką.

Tagi:

dania pulpety