SUPERPRZEPIS

Gotowane pulpety z potrawką cebulową

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Gotowane pulpety z potrawką cebulową Więcej zdjęć (4)

Gotowane drobiowe pulpety podane na potrawce cebulowej

Składniki:

Gotowane pulpety z potrawką cebulową

 

  • pulpety drobiowe:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1 kostka rosołowa

 

  • potrawka cebulowa:
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki sosu pomidorowego bądź chili
  • sól
  • pieprz
  • magii

Sposób przygotowania:

Gotowane pulpety z potrawką cebulową
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i mielimy. Cebulkę drobno siekamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z otrębami, jajkiem i przyprawami. Wyrabiamy na jednolita masę, zostawiamy na około 10 minut, następnie formujemy pulpety. W tym czasie nastawiamy około 1l wody gotujemy z kostką rosołową, kiedy będzie wrzało wrzucamy pulpety - gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Potrawka z cebuli. Cebulę obieramy i kroimy w krążki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i solimy - dusimy pod przykryciem podlewając od czasu do czasu woda do miękkości. Kiedy cebulka jest miękka dodajemy paprykę słodką, sos pomidorowy i magii - dokładnie mieszamy, zostawiamy na małym ogniu na około 2 - 3 minuty dla połączenia smaku.
Ugotowane pulpeciki podajemy z potrawką cebulową, smacznego
Gotowane pulpety z potrawką cebulową
Filety mielimy, dodajemy otręby, jajko, cebulę i przyprawy
Gotowane pulpety z potrawką cebulową
Wszystko wyrabiamy na jednolita masę i formujemy pupleciki
Gotowane pulpety z potrawką cebulową
Cebulę dusimy do miękkości, dodajemy sos, paprykę i magii.