paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pulpety gotowane w kapuście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo dobra i smaczna kapusta w której gotowane są pulpety z mięsa mielonego.

Pulpety gotowane w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety gotowane w kapuście

 

  • 1 główka kapusta biała,
  • 2 sztuki pomidor,
  • 1 sztuka tuszonka,
  • 20 dag kiełbasa wiejska,
  • 50 dag mięso mielone wieprzowe,
  • 1 sztuka bułka czerstwa,
  • 1 sztuka jajko,
  • Przyprawa do mięsa mielonego,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowy,
  • kucharek do smaku

Sposób przygotowania:

Pulpety gotowane w kapuście
Główkę kapusty poszatkować zalać wodą i zagotować. Pierwszą wodę wymienić po ok 7 minutach od zagotowania, odlać ją a wlać nowej ok 1/2 wysokości rondla. Ponownie zagotować kapustę. W misce do mięsa mielonego dodać wcześniej namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jajko, oraz pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawę do mięsa mielonego do smaku. Wyrobić mięso rękom i formować pulpety większe od orzechów włoskich. Pomidory sparzyć zdjąć z nich skórę i pokroić w kostkę , tuszonkę oraz kiełbasę również pokroić w kostkę i dodać do gotującej się kapusty, wymieszać. Gdy kapusta będzie miękka doprawić do smaku solą pieprzem kucharkiem oraz koncentratem. Wyjąć 1/2 kapusty i na tej która pozostanie ułożyć pulpety przykryć drugą częścią kapusty i gotować na wolnym ogniu ok 10-12 minut.
Pulpety gotowane w kapuście
Główkę kapusty poszatkować zalać wodą i zagotować. Pierwszą wodę wymienić po ok 7 minutach od zagotowania, odlać ją a wlać nowej ok 1/2 wysokości rondla. Ponownie zagotować kapustę.
Pulpety gotowane w kapuście
W misce do mięsa mielonego dodać wcześniej namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jajko, oraz pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawę do mięsa mielonego do smaku. Wyrobić mięso rękom i formować pulpety większe od orzechów włoskich.
Pulpety gotowane w kapuście
Pomidory sparzyć zdjąć z nich skórę i pokroić w kostkę , tuszonkę oraz kiełbasę również pokroić w kostkę i dodać do gotującej się kapusty, wymieszać.
Pulpety gotowane w kapuście
Gdy kapusta będzie miękka doprawić do smaku solą pieprzem kucharkiem oraz koncentratem. Wyjąć 1/2 kapusty i na tej która pozostanie ułożyć pulpety przykryć drugą częścią kapusty i gotować na wolnym ogniu ok 10-12 minut.