Sposób przygotowania:
Pulpety gotowane w kapuście
Główkę kapusty poszatkować zalać wodą i zagotować. Pierwszą wodę wymienić po ok 7 minutach od zagotowania, odlać ją a wlać nowej ok 1/2 wysokości rondla. Ponownie zagotować kapustę. W misce do mięsa mielonego dodać wcześniej namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jajko, oraz pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawę do mięsa mielonego do smaku. Wyrobić mięso rękom i formować pulpety większe od orzechów włoskich. Pomidory sparzyć zdjąć z nich skórę i pokroić w kostkę , tuszonkę oraz kiełbasę również pokroić w kostkę i dodać do gotującej się kapusty, wymieszać. Gdy kapusta będzie miękka doprawić do smaku solą pieprzem kucharkiem oraz koncentratem. Wyjąć 1/2 kapusty i na tej która pozostanie ułożyć pulpety przykryć drugą częścią kapusty i gotować na wolnym ogniu ok 10-12 minut.
KasiaJulcia