jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Granita aroniowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Granita aroniowa to świetna alternatywa dla lodów szczególnie dla osób nie tolerujących lub nie lubiących mleka.

Granita aroniowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Granita aroniowa

 

  • 1 szklanka przemrożonej aronii
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Granita aroniowa
Obrane i wypłukane aronie zmrożone przez kilka dni w zamrażalniku wsypujemy do garnka. Dodajemy cukier i wodę - gotujemy do chwili, aż owoce będą miękkie. Przecieramy owoce przez sito przepłukując je wytworzonym sokiem. Sprawdzamy czy przecier jest odpowiednio słodki, jeśli nie - dosładzamy. Studzimy, dodajemy sok z cytryny. Przecier przelewamy do plastikowego pojemnika (może być po lodach) przykrywamy, wstawiamy do zamrażarki. Po dwóch godzinach starannie mieszamy masę widelcem. Wstawiamy do zamrażarki na koleją godzinę, po czym mieszamy masę znów widelcem i zamrażamy.
Granita aroniowa
Obrane i wypłukane aronie zmrożone przez kilka dni w zamrażalniku wsypujemy do garnka. Dodajemy cukier i wodę - gotujemy do chwili, aż owoce będą miękkie.