halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Grecka zupa wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

U nas taka zupa nie jest popularna , warto spróbować ugotować.

Grecka zupa wielkanocna

Składniki:

Grecka zupa wielkanocna

 

  • podroby cielęce bez śledziony i trzustki 1 kg
  • cebule pokrojone w kostkę 5 sztuk
  • koper siekany 1 pęczek
  • masło 50 g
  • ryż 6 łyżek
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grecka zupa wielkanocna
Podroby myjemy , zalewamy wodą na 2 godziny. Następnie odcedzamy podroby i zalewamy 2 l wody.Gotujemy pół godziny.Wyjmujemy , siekamy drobno.Cebulę obieramy i drobno siekamy ,podsmażamy na maśle. Szczypiorek siekamy drobno.Dodajemy siekany koperek , doprawiamy pieprzem oraz solą wg uznania . Wlewamy wywar , dodajemy podroby, gotujemy parę minut.Pod koniec gotowania wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości.Dodajemy sok z cytryny , doprawiamy do smaku.