Sposób przygotowania:
Grillowana cukinia z mozzarellą i bekonem
Cukinię umyć i pokroić na krążki 1-1,5 cm. Zasolić, aby puściły goryczkę i po ok. 15 min. umyć i osuszyć. Namoczyć w oliwie i wrzucić na rozgrzany grill. Grillować z obu stron. Boczek, pomidory oraz chili pokroić. Boczek położyć na grillu, aby wyciekł nadmiar tłuszczu, tak by uzyskać chrupiący bekon. (To samo można zrobić z pomidorami). Kolejno układać w stosik plastry cukinii, pomidora, mozzarellę, boczek i przykrywać cukinią. Jeśli lubimy ostrą kuchnię warto dodać chili, w którego środek włożyć kapara. Doprawić odrobiną pieprzu. Całość spiąć wykałaczką i ponownie położyć na grillu na kilka minut celem roztopienia mozzarelli. Podawać na gorąco.