Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Grillowana cukinia z mozzarellą i bekonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Grillowane plasterki cukinii z mozzarellą, pomidorami, boczkiem, a dla lubiących ostrzejszą kuchnię dorzuciłam papryczkę chili i kapary.

Grillowana cukinia z mozzarellą i bekonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowana cukinia z mozzarellą i bekonem

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowana cukinia z mozzarellą i bekonem
Cukinię umyć i pokroić na krążki 1-1,5 cm. Zasolić, aby puściły goryczkę i po ok. 15 min. umyć i osuszyć. Namoczyć w oliwie i wrzucić na rozgrzany grill. Grillować z obu stron. Boczek, pomidory oraz chili pokroić. Boczek położyć na grillu, aby wyciekł nadmiar tłuszczu, tak by uzyskać chrupiący bekon. (To samo można zrobić z pomidorami). Kolejno układać w stosik plastry cukinii, pomidora, mozzarellę, boczek i przykrywać cukinią. Jeśli lubimy ostrą kuchnię warto dodać chili, w którego środek włożyć kapara. Doprawić odrobiną pieprzu. Całość spiąć wykałaczką i ponownie położyć na grillu na kilka minut celem roztopienia mozzarelli. Podawać na gorąco.
Grillowana cukinia z mozzarellą i bekonem
Cukinię pokroić w plastry i zasolić, aby puściła sok.
Grillowana cukinia z mozzarellą i bekonem
Chudy boczek gotowany pokroić w plastry.
Grillowana cukinia z mozzarellą i bekonem
Mozzarellę, pomidory i papryczkę chili pokroić.

Tagi:

kapary cukinia