anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Grillowana cukinia z kaszą jaglaną

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Grillowana cukinia wypełniona farszem z mieszanki warzyw i kaszy jaglanej - to pożywne i smaczne danie bez mięsa.

Grillowana cukinia z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowana cukinia z kaszą jaglaną

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowana cukinia z kaszą jaglaną
Cukinię kroję wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążam miąższ i odkładam go na bok. Połówki cukinii posypuję lekko solą i pieprzem, smaruję oliwą z oliwek. Grilluję ją na patelni grillowej lub w piekarniku po 5 minut z każdej strony. Kaszę jaglaną gotuję na sypko. Rozgrzewam na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła, dodaję cebulę i duszę na wolnym ogniu, aż będzie szklista, pod koniec dodaję posiekany czosnek. Do cebuli dodaję odłożony wcześniej miąższ cukinii i przez chwilę razem duszę. Następnie dodaję pokrojone warzywa, kukurydzę, ugotowaną kaszę jaglaną, sól i świeżo mielony pieprz. Całość mieszam i odstawiam z ognia. Żaroodporne naczynie smaruję masłem i układam w nim połówki cukinii wypełnione farszem. Na wierzchu układam kawałki sera mozzarella. Naczynie do zapiekania wstawiam do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 15 minut /najlepiej sprawdzić widelcem czy cukinia jest już odpowiednio miękka w środku, jeśli jest jeszcze twarda, piekę trochę dłużej/.
Grillowana cukinia z kaszą jaglaną
Na wierzchu układam kawałki sera mozzarella.
Grillowana cukinia z kaszą jaglaną
Grilluję ją na patelni grillowej lub w piekarniku po 5 minut z każdej strony.