iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Grillowana karkówka z młodymi ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczny szybki obiadek. Mięso bejcujemy najlepiej dzień wcześniej. Polecam aromatyczna krucha karkóweczka. Można ją zrobić na patelni grillowej.

Grillowana karkówka z młodymi ziemniakami

Składniki:

Grillowana karkówka z młodymi ziemniakami

 

  • 1 kg karkówki
  • bejca
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżki przyprawy do grilla
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • pieprz młotkowany
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • wino czerwone 1/2 szklanki
  • przyprawa do ziemniaków
  • 1kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka z młodymi ziemniakami
Do słoika litrowego wlewamy olej, ocet i wino. Zamykamy słoik i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy. Jeszcze raz mieszamy.

Karkówkę kroimy w plastry. Każdy plaster lekko lekko nagniatamy pięścią - jakbyśmy chcieli go roztłuc jak kotlety.

Bejce wlewamy do miski i mieszamy w niej plastry mięsa.

Układamy jeden na drugi, aby mięso było z każdej strony w bejcy.

Chowamy mięso do lodówki najlepiej na noc, minimum 2 godziny.

Grillujemy na rozgrzanym grillu z każdej strony.

Ziemniaki dobrze myjemy gotujemy. Odcedzony przekrawamy posypujemy przyprawą do grilla.

Grillujemy na tacce aluminiowej.