migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Grillowana pierś marynowana w maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszna propozycja na szybki obiadek pod warunkiem że wcześniej zamarynujemy mięsko w maślance. Do mięska podałam kuskus z dodatkiem warzyw oraz moje ostatnie w tym sezonie malutkie cukinie.

Grillowana pierś marynowana w maślance Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowana pierś marynowana w maślance

kurczak

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • zioła włoskie

dodatki

  • ok 2/3 szklanki kuskusu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól ziołowa
  • olej
  • kilka małych cukinii
  • zioła włoskie

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś marynowana w maślance
Do miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty.

Następnie mięso włożyć do maślanki i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięsko osączyć na papierowym ręczniku.

Malutkie cukinie przekroić na połówki lub ćwiartki. Oprószyć ziołami włoskimi i skropić olejem.

Rozgrzać patelnię grillową, delikatnie skropić ją olejem i grillować cukinie i kawałki mięsa z obu stron aż się przyrumienią. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę.

Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku sola ziołowa. Patelnię zestawić z ognia i dodać gotowy kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki.

Wszystko wymieszać. Na talerz nałożyć grillowanego kurczaka i cukinie oraz kuskus i podawać.
Grillowana pierś marynowana w maślance
Do miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać.
Grillowana pierś marynowana w maślance
Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty. Następnie mięso włożyć do maślanki
Grillowana pierś marynowana w maślance
Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę.
Grillowana pierś marynowana w maślance
Rozgrzać patelnię grillową, delikatnie skropić ją olejem i grilować