Sposób przygotowania:
Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym
Z piersi kaczych wycinamy wystającą skórę i inne niedoskonałości. Skórę nacinamy na krzyż. Przyprawiamy solą i papryką suszoną. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Piersi układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy na złoty kolor - 15 minut na stronie ze skórką i 12 minut po przewróceniu (jeśli ktoś nie lubi różowego mięsa powinien odpowiednio zwiększyć czas smażenia lub dodatkowo pierś wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 15-20 minut). Wytopiony tłuszcz przelewamy do rondelka. Mandarynki obieramy ze skórek. Sam miąższ bez błonek miksujemy. Dodajemy cukier brązowy do smaku (miałem dość kwaśne mandarynki, jeśli mamy słodsze okazy cukier można pominąć). Tak przygotowany sok wlewamy do odlanego wcześniej tłuszczu. Gotujemy kilka minut z dodatkiem startej skórki cytryny, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dolewamy octu balsamicznego i gotowe. Piersi podajemy polane sosem z kluskami śląskimi. Smacznego.
edytaha
pacpaw
zachęcam to wypróbowania przepisu :o)
Ania Hosz