SUPERPRZEPIS

Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym

  • 3
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym Więcej zdjęć (5)

Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym sosie mandarynkowym

Składniki:

Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym

 

  • pierś z kaczki 40 dag
  • sól do smaku
  • papryczka chili – młynek
  • mandarynki 5 sztuk
  • cukier brązowy do smaku
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym
Z piersi kaczych wycinamy wystającą skórę i inne niedoskonałości. Skórę nacinamy na krzyż. Przyprawiamy solą i papryką suszoną. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Piersi układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy na złoty kolor - 15 minut na stronie ze skórką i 12 minut po przewróceniu (jeśli ktoś nie lubi różowego mięsa powinien odpowiednio zwiększyć czas smażenia lub dodatkowo pierś wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 15-20 minut). Wytopiony tłuszcz przelewamy do rondelka. Mandarynki obieramy ze skórek. Sam miąższ bez błonek miksujemy. Dodajemy cukier brązowy do smaku (miałem dość kwaśne mandarynki, jeśli mamy słodsze okazy cukier można pominąć). Tak przygotowany sok wlewamy do odlanego wcześniej tłuszczu. Gotujemy kilka minut z dodatkiem startej skórki cytryny, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dolewamy octu balsamicznego i gotowe. Piersi podajemy polane sosem z kluskami śląskimi. Smacznego.
Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym
Oprawione piersi kaczki przyprawiamy zgodnie z przepisem
Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym
Smażymy na patelni grillowej rozpoczynając od strony ze skórką
Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym
Miąższ mandarynek miskuejmy z cukrem brązowym
Grillowana pierś z kaczki w balsamicznym
Dolewamy sok do wytopionego tłuszczu z kaczki i podgrzewamy ze skórką cytryn pod koniec dolewając ocet balsamiczny

Tagi:

kaczka