Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cytrynowo-bananowa grillowana pierś

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Grillowana pierś z kurczaka z bananowym nadzieniem.

Cytrynowo-bananowa grillowana pierś Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowo-bananowa grillowana pierś

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 banan
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 20 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy grill klasyczny

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-bananowa grillowana pierś
Obranego ze skórki banana rozgnieść widelcem i wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, octem balsamicznym, pokrojonym w kostkę serem i posiekanymi igiełkami rozmarynu. Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku w taki sposób, żeby otrzymać kieszonki. Oprószyć je w środku solą i pieprzem cytrynowym, nadziać bananowym farszem, zabezpieczyć wykałaczkami. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć z niej sok. Skórkę cytrynową i cytrynowy sok wymieszać z olejem i przyprawą grillową. Mięso natrzeć cytrynową marynatą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso kłaść na rozgrzany grill. Grillować na rumiano z obu stron polewając marynatą, w której mięso się marynowało.
Cytrynowo-bananowa grillowana pierś
Farsz z banana cebuli sera pleśniowego i octu balsamicznego.
Cytrynowo-bananowa grillowana pierś
Pierś z kurczaka nacięta w środku i oprószona solą i pieprzem cytrynowym.
Cytrynowo-bananowa grillowana pierś
Pierś z kurczaka nadziana bananowym farszem.
Cytrynowo-bananowa grillowana pierś
Nadziane mięso w marynacie ze skórki i soku z cytryny.