p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Grillowana pierś z kurczaka wg Piotrka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dzisiaj obiad przygotowywał mój mąż

Grillowana pierś z kurczaka wg Piotrka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowana pierś z kurczaka wg Piotrka

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa Knorr
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 9 kwiatków z gotowanej marchewki
  • 6 pieczarek
  • 3 kartofle
  • 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki
  • 3 różyczki gotowanego brokuła

Sposób przygotowania:

Grillowana pierś z kurczaka wg Piotrka
Przygotowujemy marynatę do kurczaka z 1 kostki rosołowej i 2 łyżek oliwy z oliwek, ucierając ją w miseczce za pomocą łyżki. Pojedynczą pierś z kurczaka kroimy na 3 plastry. Każdy plaster nacieramy marynatą. Obieramy kartofle, gotujemy je z 1 łyżeczką soli 3 minuty, następnie kroimy je w plastry i smażymy z obu stron na patelni z małą ilością oliwy, usmażone kartofle układamy na półmisku zostawiając wolne miejsce w środku. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy mięso i grillujemy każdy kawałek po ok. 5 minut z każdej strony. Mięso wykładamy na środek półmiska. Na tej samej patelni grillujemy 6 pieczarek bez skórki, obkładamy nimi piersi kurczaka, dekorujemy gotowanymi różyczkami brokuła, w trzech rogach układamy po trzy kwiatki z marchewki i natkę pietruszki.
Grillowana pierś z kurczaka wg Piotrka
do przygotowania potzrebujemy pierś z kurczaka, kostke rosołową i dodatki
Grillowana pierś z kurczaka wg Piotrka
smażymy kartofle z obu stron na patelni z małą ilością oliwy
Grillowana pierś z kurczaka wg Piotrka
wcześniej przygotowujemy kwiatki z marchewki i ją gotujemy