Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Wieprzowy gulasz z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gulasz możemy podać z plackiem ziemniaczanym, chleb lub kaszą. Idealny na ciepłą kolację lub obiad, jest syty więc świetny na jednodaniowy obiad.

Wieprzowy gulasz z marchewką

Składniki:

Wieprzowy gulasz z marchewką

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego np. karczek lub łopatka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 szkl. wody lub bulionu warzywnego
  • przyprawy-słodka papryka, sól,pieprz,przyprawa do wieprzowina, szczypta chili, czosnek granulowany,
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do podsmażenia mięsa

Sposób przygotowania:

Wieprzowy gulasz z marchewką

Przyprawianie i smażenie mięsa

Mięso kroimy w większa kostkę, oprószamy przyprawami i mąką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami obsmażamy mięso na rumiano.

Duszenie

Cebulę kroimy w piórka, w rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju i rumienimy cebulę, dodajemy mięso, ziele angielskie, liść laurowy, dodajemy wodę lub bulion i dusimy ok.40 min. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do gulaszu, zostawiamy na ogniu aż marchew będzie miękka, przyprawiamy do smaku.


Tagi:

gulasz danie