Sposób przygotowania:
Schab w kokonie z bakłażana z kurkowym..
Suszone borowiki zalać wrzątkiem i odstawić na około godzinę pod przykryciem. Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miseczki wysypać pół łyżeczki pieprzu cytrynowego ,dodać po łyżeczce przyprawy do wieprzowiny, cząbru, czosnku oraz paprykę w proszku i wymieszać. Mieszanką natrzeć mięso z każdej strony i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Farsz: Cebulę pokroić w małą kostkę. Podzielić ją na dwie części i jedną z nich zeszklić na 2 łyżkach oliwy ( drugą odłożyć do sosu). Z bakłażana odkroić około 100 g kawałek i pokroić go w małą kostkę. Dodać do cebuli i smażyć. Namoczone borowiki odcedzić( wody nie wylewać!) i pokroić je w małą kostkę. Dodać na patelnię i smażyć dalej aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody z moczenia grzybów. Gdy płyny na patelni odparują doprawić solą i pieprzem cytrynowym, wymieszać.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. Wyłączyć ogień, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do ostygnięcia. Farsz podzielić na połowę i każdą część rozsmarować na płacie mięsa. Zwinąć w roladkę i dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami.
Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło i dodać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulkę i zeszklić ją. Kurki oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wrzucić do rondelka i zrumienić. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać natkę pietruszki i wymieszać. Dodać mąkę i dobrze ją wmieszać. Wlać śmietanę oraz ½ szklanki wody z moczenia grzybów i zagotować. Pogotować około minuty, zdjąć z ognia. Sos gotowy.
Kokony z bakłażana: Pozostałą część bakłażana przekroić na wzdłuż na pół. W każdej części zrobić dosyć głęboką kieszonkę ( uważać aby nie przeciąć do końca). Skropić odrobiną oliwy z oliwek i oprószyć solą. Rozgrzać patelnię grillową i grillować bakłażanowe kokony z obu stron.
Wykonanie: Do każdego z ugrillowanych bakłażanowych kokonów włożyć po jednej roladce schabowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25-30 minut ( piekarnik góra-dół). Gotowe mięso wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć wykałaczki i przełożyć na talerz. Polać podgrzanym sosem kurkowym. Podawać. Smacznego!
Farsz: Cebulę pokroić w małą kostkę. Podzielić ją na dwie części i jedną z nich zeszklić na 2 łyżkach oliwy ( drugą odłożyć do sosu). Z bakłażana odkroić około 100 g kawałek i pokroić go w małą kostkę. Dodać do cebuli i smażyć. Namoczone borowiki odcedzić( wody nie wylewać!) i pokroić je w małą kostkę. Dodać na patelnię i smażyć dalej aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki wody z moczenia grzybów. Gdy płyny na patelni odparują doprawić solą i pieprzem cytrynowym, wymieszać.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. Wyłączyć ogień, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do ostygnięcia. Farsz podzielić na połowę i każdą część rozsmarować na płacie mięsa. Zwinąć w roladkę i dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami.
Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło i dodać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulkę i zeszklić ją. Kurki oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wrzucić do rondelka i zrumienić. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać natkę pietruszki i wymieszać. Dodać mąkę i dobrze ją wmieszać. Wlać śmietanę oraz ½ szklanki wody z moczenia grzybów i zagotować. Pogotować około minuty, zdjąć z ognia. Sos gotowy.
Kokony z bakłażana: Pozostałą część bakłażana przekroić na wzdłuż na pół. W każdej części zrobić dosyć głęboką kieszonkę ( uważać aby nie przeciąć do końca). Skropić odrobiną oliwy z oliwek i oprószyć solą. Rozgrzać patelnię grillową i grillować bakłażanowe kokony z obu stron.
Wykonanie: Do każdego z ugrillowanych bakłażanowych kokonów włożyć po jednej roladce schabowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25-30 minut ( piekarnik góra-dół). Gotowe mięso wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć wykałaczki i przełożyć na talerz. Polać podgrzanym sosem kurkowym. Podawać. Smacznego!
mysza75
kołczu
monikaT83
2milutka
monikaT83