Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce podane z lodami to idealny i niebanalny, ale jednocześnie szybki w przygotowaniu deser

Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce

 

  • 3 średnie brzoskwinie
  • 10 ciasteczek maślanych
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • lody śmietankowe
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce
Ciastka maślane wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy przy użyciu wałka do ciasta. Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni. 3 łyżki dodajemy do pokruszonych ciastek wraz z niezbyt twardym masłem. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki. Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przecinamy na pół, usuwamy pestki. Kruszonkę z ciastek nakładamy na brzoskwinie. Połówki owoców obwijamy w folię aluminiową. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu około 6-8 minut, po czym rozchylamy folię i grillujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z kulką lodów, posypane pozostałymi płatkami migdałów. Przybieramy listkami mięty.
Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce
Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni. 3 łyżki dodajemy do pokruszonych ciastek wraz z niezbyt twardym masłem. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki.
Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce
Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Przecinamy na pół, usuwamy pestki. Kruszonkę z ciastek nakładamy na brzoskwinie.
Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce
Połówki owoców obwijamy w folię aluminiową. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu około 6-8 minut, po czym rozchylamy folię i grillujemy jeszcze 2-3 minuty.
Grillowane brzoskwinie w maślanej czapce
Naczynia myjemy niezawodnym płynem Fairy