marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Grillowane burgery rybne z warzywami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę jeśli mrożona,rozmrozić zmielić,rozmoczone i wyciśnięte bułki też,wbić jaja,doprawić,wymieszać,formować kotleciki.Grillować z warzywami

Grillowane burgery rybne z warzywami.

Składniki:

Grillowane burgery rybne z warzywami.

 

  • 1 kg.morszczuka świeżego lub mrożonego lub innej ryby,
  • 2 bułki rozmoczone w mleku,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do grilla"Kamis",
  • 2 kolorowe świeże papryki,
  • 2 kolby kukurydzy,
  • 2 bakłażany,
  • tacki aluminiowe na grill,
  • węgiel drzewny.

Sposób przygotowania:

Grillowane burgery rybne z warzywami.
Rybę świeżą opłukać,wypatroszyć,odciąć głowę ogon,płetwy,jeśli
to mrożona,rozmrozić i zmielić wraz z rozmoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami czerstwymi.Do zmielonej masy wbić dwa jajka,dać sól,pieprz,przyprawę"Kamis" do grilla,wymieszać i formować nieduże kotleciki,przyklepując lekko wierzch.Warzywa
oczyścić,opłukać,przekroić na pól bakłażany i papryki,usunąć nasiona i ogonki,z kolb kukurydzianych odciąć liście,a je same pokroic na 3-4 kawałki,można i na 5-6,w zależności od długości kolby.Grilla rozpalić na pół godziny przed opiekaniem,burgery ułożyć na tackach aluminiowych z otworami na ruszcie.Grillować ok.20 min.z warzywami lub warzywa osobno zgrillować,ale nieco krócej od kotletów.Podawać burgery z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i oczywiście lekko opieczonymi warzywami.