Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodko- ostre mięso z kurczaka to coś do czego nie trzeba mnie przekonywać :)

Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka

 

  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 70 ml sosu sojowego
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 3 suszone papryczki chili

 

Sposób przygotowania:

Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka
Ćwiartki z kurczaka dokładnie płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy papryczki chili i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu, odcedzamy, studzimy. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, olej, oraz miód, dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso i wkładamy do lodówki w niedużym naczyniu na 24 godziny. W tym czasie kilka razy mięso mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało. Pieczemy na grillu kilkanaście minut z każdej strony. Podczas grillowania, co kilka minut polewamy mięso powstałą marynatą. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka
Ćwiartki z kurczaka dokładnie płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy papryczki chili i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu, odcedzamy, studzimy.
Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka
Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, olej, oraz miód, dokładnie mieszamy.
Grillowane imbirowe ćwiartki z kurczaka
Marynatą smarujemy dokładnie mięso i wkładamy do lodówki w niedużym naczyniu na 24 godziny. W tym czasie kilka razy mięso mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało.