Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Uwielbiam owoce przygotowane w wersji wytrawnej. Połączenie kwaśności jabłka i wiśni z kaszanką dało znakomity efekt. Jabłuszka wyszły bardzo smaczne. Warto je przygotować.

Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym

 

Sposób przygotowania:

Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym
Jabłka myjemy i osuszamy. Nożem odkrawamy wierzchy. Następnie wydrążamy środek jabłka, tak aby powstała miseczka. Z kaszanki usuwamy osłonkę. Kaszankę kroimy w plasterki i wypełniamy nią wnątrza jabłek. Oprószamy solą i pieprzem. Jabłka przykrywamy odciętymi wierzchołkami. Owijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Grillujemy około 15 minut. Z wiśni usuwamy pestki. Owoce przekładamy do garnkuszka. Wlewamy wino i dusimy około 7 minut. Jabłka odwijamy z folii i układamy na talerzu. Podajemy z przygotowanym sosem wiśniowym.
Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym
Jabłka myjemy i osuszamy. Nożem odkrawamy wierzchy. Następnie wydrążamy środek jabłka, tak aby powstała miseczka.
Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym
Z kaszanki usuwamy osłonkę. Kaszankę kroimy w plasterki i wypełniamy nią wnątrza jabłek. Oprószamy solą i pieprzem.
Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym
Jabłka przykrywamy odciętymi wierzchołkami. Owijamy w folię aluminiową i układamy na grillu. Grillujemy około 15 minut.
Grillowane jabłka z kaszanką i sosem wiśniowym
Z wiśni usuwamy pestki. Owoce przekładamy do garnkuszka. Wlewamy wino i dusimy około 7 minut.