Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Grillowane jabłka z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jabłka z grilla nadziewane kurczakiem i z sosem borówkowym.

Grillowane jabłka z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane jabłka z kurczakiem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 duże jabłka
  • 5 łyżeczek tartego chrzanu
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 6 łyżek borówek do mięs i serów (ze słoiczka)
  • 20 g sera z niebieską pleśnią (np.gorgonzola)

Sposób przygotowania:

Grillowane jabłka z kurczakiem
Jabłka umyć, lekko osuszyć, ściąć im górę (tę stronę z ogonkiem) i wydrążyć w środku zostawiając 1 cm warstwę miąższu. Wydrążać należy delikatnie, żeby nie zrobić w jabłku dziury. Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zioła posiekać. Cebulę i zioła dodać razem z 4 łyżeczkami chrzanu, octem balsamicznym i solą do mięsa i wymieszać. Do wydrążonych jabłek nałożyć mięsny farsz. Każde jabłko owinąć folią aluminiową, zostawiając u góry mały otwór, na parę. Owinięte w folię jabłka kłaść na rozgrzany grill i grillować ok. 1 godzinę.
Do borówek dodać resztę chrzanu, wkruszyć do nich ser i podgrzewać tak długo, aż ser się roztopi. Wymieszać, żeby wszystko się połączyło. Upieczone jabłka odwinąć z folii i podawać z borówkowym sosem.
Grillowane jabłka z kurczakiem
Umyte i osuszone jabłka z wydrążonym środkiem.
Grillowane jabłka z kurczakiem
Pokrojone na mniejsze kawałki mięso z cebulą chrzanem octem balsamicznym i ziołami.
Grillowane jabłka z kurczakiem
Wydrążone jabłka nadziane mięsnym farszem.
Grillowane jabłka z kurczakiem
Upieczone na grillu nadziane jabłka odwinięte z folii.