WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Grillowane placki z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem gałki muszkatołowej, grillowane na grillu elektrycznym. Fajna przekąska lub dodatek do dania głównego.

Grillowane placki z ziemniaków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowane placki z ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Grillowane placki z ziemniaków

ETAP 1:

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Do ziemniaków wsypać mąkę pszenną tortową, sól i gałkę muszkatołową. Dodać jajko i serek topiony. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto uformować w wałek.

Ciasto podzielić na małe części. Każdą część ciasta rozgnieść na placek grubości ok. 0,5cm. Uformowane placki układać na rozgrzanym grillu elektrycznym, którego ruszt można posmarować tłuszczem.

Placki grillować na rumiany kolor i zdejmować na talerz. Podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do innych dań.

Grillowane placki z ziemniaków
Placki z ziemniaków po ugrillowaniu na grillu
Grillowane placki z ziemniaków
uformowane placki z ziemniaków ułożone na grillu
Grillowane placki z ziemniaków
Zagniecione ciasto na placki ziemniaczane