WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placki z ziemniaków i patisona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące placki z tartych ziemniaków i patisona. Można je podać na słodko lub na słono według upodobań.

Placki z ziemniaków i patisona Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki z ziemniaków i patisona

 

Sposób przygotowania:

Placki z ziemniaków i patisona

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odlać sok. Patisona obrać, usunąć nasiona i również zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Posolić i odstawić na kilkanaście minut, odcisnąć z soku i dodać do ziemniaków. Dodać jajka, sól i mąkę. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i wyłożyć porcje ciasta formując płaskie placki. Placki smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.

Podawać np. z cukrem i śmietaną.

Placki z ziemniaków i patisona
Placki po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Placki z ziemniaków i patisona
Placki w trakcie smażenia na patelni na oleju
Placki z ziemniaków i patisona
Porcje surowego ciasta wyłożone na patelnię i uformowane w placki
Placki z ziemniaków i patisona
Ciasto na placki po wymieszaniu wszystkich składników
Placki z ziemniaków i patisona
Starte ziemniaki i starty patison