Sposób przygotowania:
Grillowane pomidory faszerowane mięsem i fetą
Pomidory myjemy, osuszamy, odcinamy nożem górę i każdego pomidora za pomocą łyżeczki wydrążamy. Odstawiamy na bok. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli przekładamy ją na talerzyk. Na patelnie dolewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy na niej mięso mielone przez około 10 minut.
Do przesmażonego i zarumienionego mięsa dodajemy przesmażoną cebulkę , przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowany ryż, pokrojoną w drobną kostkę fetę i posiekaną miętę. Wszystko starannie mieszamy i dolewamy do farszu ½ bulionu. Farsz nie powinien być bardzo suchy więc jeśli jest taka potrzeba dolewamy resztę bulionu. Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Wydrążone pomidory lekko solimy i pieprzymy w środku. Do każdego nakładamy porcję farszu. Tak przygotowane pomidory grillujemy pod przykryciem około 15-25 minut lub pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Pomidory serwujemy gorące np. z jogurtowym sosem miętowym lub czosnkowym.
Smacznego.
Do przesmażonego i zarumienionego mięsa dodajemy przesmażoną cebulkę , przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowany ryż, pokrojoną w drobną kostkę fetę i posiekaną miętę. Wszystko starannie mieszamy i dolewamy do farszu ½ bulionu. Farsz nie powinien być bardzo suchy więc jeśli jest taka potrzeba dolewamy resztę bulionu. Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Wydrążone pomidory lekko solimy i pieprzymy w środku. Do każdego nakładamy porcję farszu. Tak przygotowane pomidory grillujemy pod przykryciem około 15-25 minut lub pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Pomidory serwujemy gorące np. z jogurtowym sosem miętowym lub czosnkowym.
Smacznego.