olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Grillowane pieczarki z pomidorami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 170
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Grillowane warzywa w nowej wersji, z ciekawym farszem pachnącym bazylią. Przygotujcie je, a będziecie pozytywnie zaskoczeni!

Grillowane pieczarki z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

Grillowane pieczarki z pomidorami i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Grillowane pieczarki z pomidorami i mozzarellą
1. Pieczarki oczyścić, wykręcić nóżki. Nóżki pieczarek pokroić w kosteczkę. 2. Kapelusze posypać wewnątrz solą i obrócić do góry dnem, odstawić na ok. 10 minut do odcieknięcia soku, który wypłynie. 3. W tym czasie przygotować farsz: pomidor sparzyć, usunąć skórkę, miąższ pokroić w kosteczkę. Bazylię i oregano umyć, osuszyć i grubo posiekać. Na rozgrzanym olej wrzucić pokrojone nóżki pieczarek, po 3 minutach dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem, smażyć jeszcze 5 minut, a następnie przestudzić i dodać zioła. 4. Połowę mozzarelli pokroić w kostkę i dodać do przestudzonego farszu. 5. Osuszone kapelusze napełnić farszem. Resztę mozzarelli zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać nią pieczarki. 6. Każdy kapelusz owinąć w kwadratowy kawałek folii aluminiowej. 7. Pakuneczki układać na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla, grillować ok. 10-12 minut. Podawać z grillowanym chlebem, udekorowane listkami oregano. Smacznego!