SUPERPRZEPIS

Grillowane szaszłyki mięsno-warzywane

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Grillowane szaszłyki mięsno-warzywane Więcej zdjęć (6)

Szaszłyki są idealną potrawą na grilla, ponieważ możemy umieszczać na patyku wszystko to, co najbardziej lubimy, a potem zjadać razem.

Składniki:

Grillowane szaszłyki mięsno-warzywane

Dodatki warzywne

Dodatki mięsne

  • 1/2 kg piersi z kurczaka,
  • 6 grubych plastrów boczku.

Marynata

  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 papryczka chili czerwona,
  • 4 łyżki keczupu,
  • łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku.,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

Grillowane szaszłyki mięsno-warzywane

Przygotowanie marynaty

Grillowane szaszłyki mięsno-warzywane
Pierś powinna leżeć w marynacie przez 3 godziny.

Ocet winny mieszamy z keczupem, olejem, sosem sojowym, pokrojoną w kosteczkę papryczką chwili oraz przeciśniętym czosnkiem. Zanurzamy w takiej marynacie pierś i marynujemy przez 3 godziny. Po upływie tego czasu płuczemy pierś z takiej marynaty, a posypujemy ziołami prowansalskimi.

Przygotowanie mięsa i warzyw

Grillowane szaszłyki mięsno-warzywane
Warzywa i mięso nie muszą być pokrojone drobno.

Cukinię kroimy w talarki, mięso z dużą kostkę. Papryczkę chili na małe kawałki, papryki w dużą kostkę. Cebule rozwarstwiamy i dzielimy.

Nakładanie na patyki

Grillowane szaszłyki mięsno-warzywane
Na patyki natykamy raz kawałek warzywa a raz mięso.

Warzywa i mięso nakładamy na patyki na przemian. Następnie solimy, możemy obsypać obficiej ziołami prowansalskimi.

Grillowanie

Grillowane szaszłyki mięsno-warzywane
Szaszłyki powinny być grillowane na małym ogniu.

Szaszłyki grillujemy przez 20 minut z każdej strony.