eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1661]

Grillowane udka kurczaka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam udka kurczaka bez skóry i kości z grilla. Zamarynowałam je w bejcy z sosem sojowym i czosnkowym chili.

Grillowane udka kurczaka Eli

Składniki:

Grillowane udka kurczaka Eli

mięso

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości

marynata

  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu czosnkowego chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Grillowane udka kurczaka Eli

przygotowanie marynaty

Grillowane udka kurczaka Eli
Przygotować osobno mokre składniki marynaty i suche składniki.

W miseczce przygotować olej, sos czosnkowy chili i sos sojowy. Na talerzyku przygotować paprykę, czosnek granulowany i przyprawy do kurczaka i do mięs.

przygotowanie marynaty cd

Grillowane udka kurczaka Eli
Suche przyprawy dodać do mokrych i wymieszać.

Do oleju i sosów dodać paprykę, czosnek i przyprawy do kurczaka i mięs. Całość wymieszać.

przygotowanie kurczaka

Grillowane udka kurczaka Eli
Opłukane udka osuszyć papierowym ręcznikiem.

Udka kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie kurczaka cd

Grillowane udka kurczaka Eli
Kurczaka wymieszać z marynatą i włożyć do lodówki.

Kurczaka włożyć do pojemnika, dodać marynatę i wymieszać. Pojemnik przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.

przygotowanie kurczaka cd

Grillowane udka kurczaka Eli

Wyjąć kurczaka z lodówki pół godziny przed grillowaniem. Ułożyć udka na ruszcie rozgrzanego grilla i piec kurczaka z obu stron na rumiano. Smacznego!