Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowane udka w marynacie kokosowo-brzoswiniowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne soczyste filety z udźca kurczaka w niebiańskiej marynacie na bazie musu brzoskwiniowego i wiórków kokosowych sprawi, że rodzinne grillowanie zamieni się w egzotyczną ucztę ; )

Grillowane udka w marynacie kokosowo-brzoswiniowej

Składniki:

Grillowane udka w marynacie kokosowo-brzoswiniowej

 

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki oliwy
  • Skórka z ½ limonki
  • ½ papryczki chilli
  • Sok 1 /4 limonki
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowane udka w marynacie kokosowo-brzoswiniowej
Filety myjemy, osuszamy, lekko solimy i pieprzymy.

Brzoskwinie obieramy i blendujemy przekładamy do miseczki. Do brzoskwini dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chilli, sok i skórkę z limonki i cukier – mieszamy składniki aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy składniki się połączą do marynaty wlewamy oliwę (ciągle mieszając ) aż do powstania jednolitej emulsji.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy filety z udźca kurczaka i marynujemy je minimum 1 godzinę.

Zamarynowane filety grillujemy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po 8-12 minut z każdej strony.

Serwujemy gorące udekorowane papryczką chilli i kolendrą.