VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zdrowe mięsko z kurczaka w rewelacyjnej słodko-kwaśnej marynacie. Smaki idealnie się przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu.

Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem

Składniki:

Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem
Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa.

W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc.

Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu możemy smarować kurczaka pozostałą w pojemniku marynatą.

Paprykę owijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu. Gdy będzie już miękka odwijamy ją z foli, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek i czosnek. Podajemy z mięsem. Dodatkowo na grillu możemy poukładać grzanki natarte ząbkiem czosnku.