iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Grillowane udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka gdy poleżą w takiej marynacie są bardzo soczyste, bardzo aromatyczne i lekko pikantne, ale to akurat jest plus w tym przepisie.

Grillowane udka z kurczaka

Składniki:

Grillowane udka z kurczaka

 

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • 1/2 litra maślanki,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • łyżka octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

Grillowane udka z kurczaka

ETAP 1:

Z udek należy dokładnie wyjąć kości. Dodajemy do maślanki paprykę słodką, pieprz cayenne oraz przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy sproszkowany imbir i ocet. Dokładnie mieszamy składniki, a następnie wkładamy mięso. Mięso musi poleżeć w marynacie 3 godziny.

Przed grillowaniem solimy.

Pieczemy na ruszcie przez 15 minut obracając.