BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grillowane żeberka z pysznej marynaty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne chrupkie i soczyste żeberka. Mięsko tak przyrządzone jest nieskomplikowane do przygotowania, a smakuje rewelacyjnie.

Grillowane żeberka z pysznej marynaty

Składniki:

Grillowane żeberka z pysznej marynaty

 

  • Marynata;
  • musztardy 5 łyżek,
  • miodu 5 łyżek,
  • sok cytryny
  • olej roślinny 5 łyżek,
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • soli 2 łyżeczki,
  • pieprz czarny mielony 2 łyżeczki,

 

  • dodatkowo;
  • żeberka około 1,5 kg. (nie za tłuste),

Sposób przygotowania:

Grillowane żeberka z pysznej marynaty
Nie tłuste żeberka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić na kawałki.

Składniki na marynatę wymieszaj dokładnie ze sobą.

Żeberka przed położeniem na grilla przegotować w wodzie z dodatkiem jarzyn i odrobiną soli.

Gotować około 30 minut.

Następnie wyjąc, lekko wystudzić.

Zalać marynatą i zostawić pod przykryciem na kilka godzin.

Odsączyć z marynaty poukładać na tacce do grilla i ułożyć na rozgrzanym grillu ,polewając od czasu do czasu pozostałą marynatą.

Grillować do miekkości mięsa.

Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz surówką.

Żeberka można również piec w piekarniku.