Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowane żeberka pomarańczowo-imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Rozpływające się w ustach, grillowane żeberka o aromacie pomarańczy i imbiru to świetna propozycja na weekendowy obiad, polecam :)

Grillowane żeberka pomarańczowo-imbirowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane żeberka pomarańczowo-imbirowe

 

Sposób przygotowania:

Grillowane żeberka pomarańczowo-imbirowe
W garnku gotujemy wodę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, obraną marchewką , cebulą i solą. Do gotującej się wody wkładamy pokrojone na kawałki żeberka – garnek przykrywamy i gotujemy je 30 minut. Po tym czasie żeberka wyjmujemy na talerz i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Sok i skórkę otartą z pomarańczy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką chilli i startym imbirem. Dodajemy konfiturę pomarańczową i wlewamy sos sojowy, olej sezamowy i miód – wszystko starannie mieszamy.

Marynata ma mieć smak słodko – kwaśno, pikantny jeśli jest więc za mało słodka dodajemy więcej miodu. Żeberka oprószamy delikatnie solą i pieprzem i wkładamy do marynaty.

Żeberka marynujemy minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc. Zamarynowane żeberka grillujemy na rozgrzanym grillu po 12-20 minut z każdej strony ( w zależności od temperatury ) – smarując raz na jakiś czas marynatą.

Żeberka możemy też upiec w piekarniku wykładamy je wtedy do naczynia żaroodpornego i pieczemy je 15 minut przykryte folią w temperaturze 180 stopni, a następnie bez folii kolejne 15 minut, smacznego ; )  


Grillowane żeberka pomarańczowo-imbirowe
żeberka obgotowujemy w wodzie z przyprawami
Grillowane żeberka pomarańczowo-imbirowe
Odsączamy, studzimy, lekko solimy i pieprzymy
Grillowane żeberka pomarańczowo-imbirowe
Z soku pomarańczowego, konfitury, imbiru i chilli przygotowujemy marynatę
Grillowane żeberka pomarańczowo-imbirowe
Do pomarańczowej marynaty wkładamy żeberka marynujemy je a nastepnie grillujemy

Tagi:

mięso grill