Sposób przygotowania:
Grillowany bakłażan z serem i pomidor z bazyliąPrzygotowanie:
Oliwę wymieszać z czosnkiem - drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę.
Mozzarellę zatrzeć na tarce o grubych oczkach.
Bakłażan:
Bakłażana umyć i pokroić na grubsze plastry.
Następnie każdy kawałek dokładnie posmarować oliwą i oprószyć solą z pieprzem.
Opiekać na grillu/patelni grillowej po około 2-3 minuty z każdej strony.
Sałatka:
Na talerzu ułożyć plastry pomidora, które następnie należy posypać posiekaną cebulą i oprószyć solą z pieprzem.
Całość skropić sokiem z cytryny oraz oliwą i udekorować listkami bazylii.
Całość:
Ciepłego bakłażana ułożyć obok sałatki z pomidorów i obficie posypać wiórkami sera.
Opcjonalnie można dodać paseczki ulubionej szynki, boczku lub innej wędliny.