anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Grillowany karczek z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne połączenie grillowanego karczku i młodych warzyw. Znakomicie sprawdzi się podane na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi w ogrodzie.

Grillowany karczek z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowany karczek z warzywami

 

  • karczek wieprzowy – 6 grubych plastrów
  • MARYNATA:
  • oliwa – 2 łyżki
  • wermut – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • skórka otarta z cytryny – 1 łyżka
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • sól morska – do smaku
  • WARZYWA:
  • młoda cukinia – 2 szt.
  • czerwona papryka – 2 szt.
  • seler – 1/4 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – 1/4 pęczka
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny - do smaku
  • papryka ostra – do smaku
  • olej rzepakowy – do smażenia

Sposób przygotowania:

Grillowany karczek z warzywami
Składniki marynaty wymieszać w dużej misce. Osuszone plastry karczku przełożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty i grillować z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie. Warzywa umyć, seler, cebulę i czosnek obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne. Cukinię pokroić w grube półplasterki, paprykę i seler w grube słupki.Na drugiej, zwykłej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć. Dodać seler i przez chwilę smażyć, następnie dodać paprykę, a po chwili cukinię. Dodać rozgnieciony czosnek, wymieszać i smażyć mieszając, aż warzywa zmiękną. Połączyć zawartość obu patelni, doprawić do smaku przyprawami i przez chwilę razem smażyć, aby smaki się połączyły, ale pilnując, żeby warzywa pozostały jędrne.
Grillowany karczek z warzywami
Osuszone plastry karczku przełożyć do marynaty.
Grillowany karczek z warzywami
Połączyć zawartość obu patelni, doprawić do smaku przyprawami i przez chwilę razem smażyć.