Sposób przygotowania:
Grillowany karp z jarmużem
Świeżo złowionego karpia pozbawiłam łusek, wnętrzności, płetw oraz głowy. Do dużego garnka (tak aby zmieściła się ryba) wlałam zimną wodę, wsypałam 2 łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki sody, włożyłam rybę, aby moczyła się przez 20h w lodówce (nie będzie czuć posmaku mułu).
Następnie rybę należy podzielić na 3 części (chyba że jest duża to na więcej), każdy kawałek ryby nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Liście jarmużu myjemy i siekamy (bez łodyg). Ucinamy 3 kawałki foli aluminiowej, na środku kazdej kładziemy nieco siekanego jarmużu,na nim układamy dzwonka karpia do środka których wkładamy odrobinę masła oraz jarmuż. Na wierzchu ryby również układamy jarmuż, na to dajemy około łyżeczkę masła i doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu rybę obficie skrapiamy sokiem z cytryny, po czym rybę zawijamy w foli. Grillujemy ją przez ok. 30 minut i co jakiś czas zmieniamy na drugą stronę
Następnie rybę należy podzielić na 3 części (chyba że jest duża to na więcej), każdy kawałek ryby nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Liście jarmużu myjemy i siekamy (bez łodyg). Ucinamy 3 kawałki foli aluminiowej, na środku kazdej kładziemy nieco siekanego jarmużu,na nim układamy dzwonka karpia do środka których wkładamy odrobinę masła oraz jarmuż. Na wierzchu ryby również układamy jarmuż, na to dajemy około łyżeczkę masła i doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu rybę obficie skrapiamy sokiem z cytryny, po czym rybę zawijamy w foli. Grillujemy ją przez ok. 30 minut i co jakiś czas zmieniamy na drugą stronę