warzywna

warzywna

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Grillowany łosoś na puree brokułowym z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grillowany łosoś,puree z brokuła i podsmażona fasolka szparagowa to dla mnie trio idealne! ! Danie wykwintne, niezwykle zdrowe, a do tego szybkie w przygotowaniu – polecam

Grillowany łosoś na puree brokułowym z fasolką

Składniki:

Grillowany łosoś na puree brokułowym z fasolką

 

  • 1x Brokuły różyczki Hortex - 1 opak. fasolki szparagowej HORTEX
  • ok. 500 g świeżego filetu z łososia
  • przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ryb
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła 82%
  • 2 łyżki masła klarowanego

  • - plaster cebuli
  • sok z 1/2 cytryny

  • - opcjonalnie dla dopełnienia smaku kiełki brokuła

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś na puree brokułowym z fasolką
PRZYGOTOWANIE: 500 g świeżego filetu z łososia doprawiamy pieprzem i przyprawą do ryb oraz odrobiną soku z cytryny. Opcjonalnie możemy włożyć na moment do lodówki, aby smaki się przegryzły. Opakowanie mrożonych brokułów HORTEX wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy przez ok 8 min, po czym odcedzamy, wrzucamy do blendera wraz z 3 łyżkami masła i ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku - miksujemy. Łososia wrzucamy na grillową patelnię skórą do dołu i smażymy w zależności od grubości ok 3-4min. Następnie obracamy na 2 stronę i grillujemy jeszcze przez następne 3-4 min. Na osobną patelnię wkładamy ok. 2 łyżki masła klarowanego i podsmażamy plaster cebuli, pocięty w drobną kostkę. Na to wrzucamy mrożoną fasolkę szparagową HORTEX i całość smażymy aż całkowicie się rozmrozi i zacznie delikatnie brązowieć. Łososia układamy na brokułowym puree, posypujemy świeżymi kiełkami brokuła i serwujemy z podsmażoną fasolką szparagową. Smacznego!