Klaud922

Klaud922

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Grillowany pstrąg

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo sycące danie rybne.

Grillowany pstrąg

Składniki:

Grillowany pstrąg

 

  • 1 średni, wypatroszony pstrąg
  • troszkę szczypiorku
  • natka pietruszki
  • 2 plasterki cytryny
  • 2 łyżeczki masła
  • przyprawa do grilla
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grillowany pstrąg
Wypatroszonego pstrąga dokładnie myjemy wodą. Odczekujemy jakiś czas, aby pstrąg dokładnie obciekł z wody. "Otwieramy pstrąga" wzdłuż rozcięcia, powstałego podczas patroszenia. Wkładamy tam zioła, czyli natkę pietruszki i szczypiorek według uznania, następnie 2 plasterki cytryny i 2 łyżeczki masła. Posypujemy od środka przyprawą do grilla, a także solą i pieprzem według uznania. Pstrąga w całości kładziemy na folii aluminiowej i posypujemy całość przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Owijamy folią i kładziemy na rozżarzony grill. Grillujemy około 40 minut. Warto jednak przed podaniem delikatnie otworzyć folię i sprawdzić czy pstrąg jest upieczony. Smacznego!