Sposób przygotowania:
Grillowane małże Wenus
Małże oczyść i opłukaj. Przygotuj 8 kawałków foli aluminiowej (ok. 40 cmx40cm), po 2 na jedną porcję. 2 kawałki foli połuż jedna na drugiej, na jej środek wsyp po 200 g małż,dodaj 1-2 ząbki czosnku, skrop białym winem, skrop oliwą z oliwek, posyp natką pietruszki i szczelnie zamknij. Griluj ok 15-20 min (w razie wątpliwości otwórz folię i sprawdż czy małże są otwarte).Zgriluj 4 kromki chleba, jeszcze gorące natrzyj czosnkiem, skrop oliwą i posyp natką pietruszki. Gotowe małże wykładaj na talerze we wewnętrznym kawałku foli ( ten zewnętrzny wyrzuć), posyp szczyptą świeżo mielonego pieprzu i natki pietruszki, obok połóż zgrilowany chleb i serwuj! Smacznego!