Sposób przygotowania:
Wieniec małżowy w sosie z curry...
Makaron ryżowy ugotować z dodatkiem soli, według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Małże moczyć w zimnej wodzie, przez ok 2 godziny, po czym wielokrotnie wypłukać, aż woda będzie zupełnie czysta. Do rondelka wrzucić małże, zalać winem, zagotować i gotować przez około 10 minut, aż będą miękkie, odstawić. Cebule, marchewkę i jabłko obrać i umyć. Cebule pokroić w drobna kostkę, marchew starkować na tarce o grubych oczkach, jabłko pokroić w mniejsze paski lub kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebule i marchew, smażyć do zeszklenia cebuli, po czym dodać jabłko, curry, paprykę, koncentrat, smażyć chwile mieszając, zalać śmietaną i doprawić sola i pieprzem, zagotować. Małże odcedzić na sitku, w razie konieczności podgrzać, gdyż wszystkie składniki muszą być cieple. Na środek dużego talerza kładziemy makaron ( w kształcie okręgu), dookoła układamy małże. Makaron polewamy sosem, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Spożywamy na gorąco.
kinga
luna
iwona3004
bernika
Babciagramolka
montajka