Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wieniec małżowy w sosie z curry...

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

cebula, marchewka, jablkiem i smietanka.. Sosem ''otulamy'' makaron ryżowy, i podajemy w towarzystwie małży :)

Wieniec małżowy w sosie z curry...

Składniki:

Wieniec małżowy w sosie z curry...

 

  • 250g rozmrożonych, wstępnie przegotowanych małży,
  • 300ml wytrawnego bialego wina,
  • 100g makaronu ryżowego,
  • 50g masła,
  • średnia marchewka,
  • cebula,
  • jablko,
  • 150-200ml śmietanki 18% lub 30%,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka curry, papryka słodka, sol, pieprz.

Sposób przygotowania:

Wieniec małżowy w sosie z curry...
Makaron ryżowy ugotować z dodatkiem soli, według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Małże moczyć w zimnej wodzie, przez ok 2 godziny, po czym wielokrotnie wypłukać, aż woda będzie zupełnie czysta. Do rondelka wrzucić małże, zalać winem, zagotować i gotować przez około 10 minut, aż będą miękkie, odstawić. Cebule, marchewkę i jabłko obrać i umyć. Cebule pokroić w drobna kostkę, marchew starkować na tarce o grubych oczkach, jabłko pokroić w mniejsze paski lub kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebule i marchew, smażyć do zeszklenia cebuli, po czym dodać jabłko, curry, paprykę, koncentrat, smażyć chwile mieszając, zalać śmietaną i doprawić sola i pieprzem, zagotować. Małże odcedzić na sitku, w razie konieczności podgrzać, gdyż wszystkie składniki muszą być cieple. Na środek dużego talerza kładziemy makaron ( w kształcie okręgu), dookoła układamy małże. Makaron polewamy sosem, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Spożywamy na gorąco.