ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Vongole - małże z pietruszką i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Vongole -małże czarne duże to jeden z wielu przysmaków włoskich podajemy z makaronem spaghetti lub innym

Vongole - małże z pietruszką i czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Vongole - małże z pietruszką i czosnkiem

 

  • 1 siateczka świeżych vongoli -małży czarne duże
  • pęczek pietruszki
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Vongole - małże z pietruszką i czosnkiem
Vongole myjemy pod bieżącą zimną woda i odrywamy przyklejone do skorupek glony itp (POD ŻADNYM POZOREM NIE PRZYRZĄDZAMY ROZBITYCH ZGNIECIONYCH LUB JUŻ LEKKO OTWARTYCH GROZI TO NAWET CIĘŻKIM ZATRUCIEM!!!) umyte osuszamy na ręczniku kuchennym. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek dodając pokrojony czosnek w cieniutkie plasterki i chwilkę smażymy po czym wrzucamy vongole dodając posiekaną pietruszkę całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 3 minut aż zaczną się otwierać. Możemy podawać ze spaghetti lub innym makaronem ale można również jeść z ciemnym pieczywem Życzę smacznego :)
Vongole - małże z pietruszką i czosnkiem
vongole myjemy i osuszamy na cedzaku kuchennym
Vongole - małże z pietruszką i czosnkiem
vongole z czosnkiem i pietruszką dusimy pod przykryciem około 3minut