Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Małże zapiekane w makaronie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zapiekane małże w makaronie, pod sosem słodko-kwaśnym Łowicz oraz żółtym serem. Coś dla miłośników owoców morza.

Małże zapiekane w makaronie

Składniki:

Małże zapiekane w makaronie

 

  • małże/mule świeże - 100g,
  • sos słodko-kwaśny Łowicz - 1/2 słoiczka,
  • ogórki konserwowe - 4 malutkie,
  • makaron muszle (średniej wielkosci, trosze większe od muli - u mnie firmy Podravka) - tyle sztuk, ile jest małży,
  • masło - 50g,
  • ser żółty - 80g,
  • sól,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Małże zapiekane w makaronie
Małże dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na gorącej patelni rozpuścić masło, wrzucić małże i smażyć często mieszając. Ogórki pokroić cienko w plastry i wyłożyć nimi brzegi okrągłej, niedużej formy na tartę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W każdą z muszelek makaronu włożyć po jednej małży i przełożyć do formy jedna przy drugiej. Polać sosem słodko-kwaśnym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w 190 stopniach, wyjąć i wierzch posypać startym na grubych oczkach grubym serem. Ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Udekorować świeżą natka pietruszki