Grochówka Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przyrządzić grochówkę Asusa

Grochówka Asus

Składniki:

Grochówka Asus

 

  • 30 dag. grochu
  • 20 dag. wędzonego boczku
  • 1 l. wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, majeranek cząber

Sposób przygotowania:

Grochówka Asus
Groch opłukać, namoczyć w 2 litrach wody i pozostawić na noc. Następnego dnia gotować do miękkości w wodzie której się moczył, posolić, przetrzeć przez sito lub zemleć, Cebulę i boczek pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zrumienić cebulę na oleju, dodać boczek i czosnek, smażyć przez kilka minut na małym ogniu. Wywar zagotować, dodać groch, cebule z czosnkiem gotować przez 5 minut. Masło roztopić na patelni, wsypać mąkę, zasmażyć i wlać 1/2 szklanki wody, wymieszać i dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.

Tagi:

groch