luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Grochówka tradycyjna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rozgrzewająca zupa grochowa na chłodne i zimowe dni. Pyszna i niezwykle sycąca i aromatyczna dzięki dodatkowi wędzonego boczku.

Grochówka tradycyjna

Składniki:

Grochówka tradycyjna

 

  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 mały por
  • 2 szklanki grochu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grochówka tradycyjna

Groch zalewam wodą i zostawiam na całą noc do spęcznienia. Następnego dnia wymieniam wodę i gotuję do miękkości, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler, por i pietruszkę i dotuję wszystko, aż warzywa zmiękną. Przelewam kilka łyżek wazowych do wysokiego pojemnika, za pomocą blendera miksuję na krem i zagęszczam zupę. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na niewielkim ogniu i dodaję dodaję do zupy razem z tłuszczem z topienia. Doprawiam solą pieprzem i majerankiem i podaje.


Polecamy: przepisy z grochu >>>

Tagi:

groch