Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Grochówka z połówkami grochu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 1

U nas dziś grochóweczka może nie na kościach wędzonych czy wędzonce ale ugotowana z tego co posiadałam w domu i powiem wam że niczym się nie różni od tej która jest gotowana na wędzonce. Wystarczy tylko dobrze doprawić i smak mega.

Grochówka z połówkami grochu

Składniki:

Grochówka z połówkami grochu

groch

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 150 g marchewki,
  • 300 g kiełbasy wieprzowej,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
  • 200 g grochu łuskanego połówek,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 czubata łyżka majeranku,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.

Sposób przygotowania:

Grochówka z połówkami grochu

groch

Grochówka z połówkami grochu.

Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać łopatkę wieprzową oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość gotować do miękkości mięsa łopatkowego lub dowolnego jakie kto chce. Gdy już mięso w wywarze jest już dość miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu groch i gotować do miękkości ziemniaków i grochu. W międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotować kiełbasę pokroić ją w grubszą kostkę, dodać pokrojoną kiełbasę na rozgrzaną patelnię i podsmażyć ją na rumiany kolor.

groch

Grochówka z połówkami grochu.

Gdy już ziemniaki z grochem są miękkie wtedy do zupy dodać usmażoną kiełbasę, ziela angielskie, liść laurowy, majeranek oraz przyprawę uniwersalną, chwilę pogotować na małym ogniu a w międzyczasie na patelnię wlać łyżkę oleju dodać łyżkę mąki i podsmażyć na rumiany kolor.

Do podsmażonej mąki wlać gorący wywar z zupy, dokładnie wymieszać łyżka aby nie było klusek. Przygotowana zasmażkę wlać do gotującej się zupy i lekko przez chwilkę zagotować.

groch

Grochówka z połówkami grochu.

Jak już zupa pogotowała się i zaczyna ładnie gęstnieć wsypać pół łyżeczki cukru dla poprawy smaku wtedy wkroić świeżą natkę pietruszki lekko zagotować i zdjąć z ognia.

Zupa wyszła bardzo smaczna i gęsta jak wojskowa i bez względu na to że była robiona na zwykłym mięsie równie pyszna wyszła tak że nic nie zostało. Gorącą zupę można podawać ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym.