Sposób przygotowania:
Grochówka z połówkami grochugroch
Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać łopatkę wieprzową oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość gotować do miękkości mięsa łopatkowego lub dowolnego jakie kto chce. Gdy już mięso w wywarze jest już dość miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu groch i gotować do miękkości ziemniaków i grochu. W międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotować kiełbasę pokroić ją w grubszą kostkę, dodać pokrojoną kiełbasę na rozgrzaną patelnię i podsmażyć ją na rumiany kolor.
groch
Gdy już ziemniaki z grochem są miękkie wtedy do zupy dodać usmażoną kiełbasę, ziela angielskie, liść laurowy, majeranek oraz przyprawę uniwersalną, chwilę pogotować na małym ogniu a w międzyczasie na patelnię wlać łyżkę oleju dodać łyżkę mąki i podsmażyć na rumiany kolor.
Do podsmażonej mąki wlać gorący wywar z zupy, dokładnie wymieszać łyżka aby nie było klusek. Przygotowana zasmażkę wlać do gotującej się zupy i lekko przez chwilkę zagotować.
groch
Jak już zupa pogotowała się i zaczyna ładnie gęstnieć wsypać pół łyżeczki cukru dla poprawy smaku wtedy wkroić świeżą natkę pietruszki lekko zagotować i zdjąć z ognia.
Zupa wyszła bardzo smaczna i gęsta jak wojskowa i bez względu na to że była robiona na zwykłym mięsie równie pyszna wyszła tak że nic nie zostało. Gorącą zupę można podawać ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym.