Sposób przygotowania:
Pyszna grochówkaETAP 1:
Moczymy groch minimum 3 godziny wcześniej - równie dobrze może zostać zamoczony na noc.
Żeberka dajemy do zimnej wody i gotujemy minimum 30 minut.
Następnie zbieramy ewentualne szumy (pianę). Dodajemy w całości, obraną marchew i pietruszkę. Oprócz tego dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy także groch wraz z wodą, w której się moczył i całość gotujemy na małym ogniu aż groch będzie miękki (ok. 40 minut).
W między czasie kroimy w kostkę ok. 1 cm: ziemniaki, boczek, kiełbasę, cebulę.
Gdy groch będzie miękki, wyciągamy żeberka, marchew i pietruszkę. Ponownie ściągamy szumy.
Boczek wędzony topimy na patelni dosyć mocno i dodajemy do zupy w taki sposób, by wytopiony tłuszcz został na patelni. Na ten tłuszcz dajemy kiełbasę i ją smażymy po czym dodajemy do garnka, także zostawiając tłuszcz na patelni.
Na patelni powinno zostać z 2 łyżki tłuszczu (resztą można odlać) lub można całość odlać i zastosować zwykły olej, na którym należy podsmażyć cebulkę. pod koniec podsmażania dodajemy 2 duże ząbki czosnku i łyżeczkę mąki a następnie energicznie mieszamy i dodajemy całość do gotującej się zupy.
Wyciągniętą wcześniej marchew kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Jeśli ktoś lubi może też tak zrobić z pietruszką.
Dodajemy majeranek, sól, pieprz do smaku i mieszamy
Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.