eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1728]

Grochówka Eli inaczej gotowana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam grochówkę, którą ugotowałam inaczej niż zwykle. Boczek wędzony usmażyłam z cebulką i na tym ugotowałam grochówkę.

Grochówka Eli inaczej gotowana

Składniki:

Grochówka Eli inaczej gotowana

warzywa

  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1.2 kg ziemniaków
  • 2 cebule

pozostałe składniki

  • 1 kg grochu łuskanego
  • 750 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka smalcu

przyprawy

  • 2 duże garście majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Grochówka Eli inaczej gotowana

przygotowanie składników

Grochówka Eli inaczej gotowana
Pokroić w kostkę obrane i opłukane jarzyny.

Marchewki pietruszkę i seler obrać i opłukać . Jarzyny pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Grochówka Eli inaczej gotowana
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ziemniaki wodą i odstawić.

przygotowanie składników cd

Grochówka Eli inaczej gotowana
Wysypany na durszlak groch przepłukać pod bieżącą wodą.

Groch wysypać na sito lub durszlak i opłukać pod bieżącą wodą.

przygotowanie składników cd

Grochówka Eli inaczej gotowana
Po odkrojeniu skóry boczek pokroić w kostkę.

Z wędzonego boczku odkroić skórę. Pokroić boczek w kostkę.

przygotowanie składników cd

Grochówka Eli inaczej gotowana

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy

Grochówka Eli inaczej gotowana

W dużym garnku roztopić smalec, dodać boczek i przesmażyć.

przygotowanie zupy cd

Grochówka Eli inaczej gotowana

Do boczku dodać cebulę i smażyć razem aż cebula będzie miękka.

przygotowanie zupy cd

Grochówka Eli inaczej gotowana

Boczek zalać trzema litrami wody i zagotować. Do wrzącej zupy dodać groch i gotować aż będzie miękki. Do zupy dodać ziemniaki z wodą, jarzyny, posolić i gotować zupę aż wszystko będzie miękkie. Do zupy rozetrzeć dłońmi majeranek. Gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi.

Smacznego!