BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grochówka z podsmażonym boczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja dzisiejsza grochówka jest ugotowana z grochu łuszczonego, bardzo smaczna, połączona z niewielką ilością pokrojonych w kostkę ziemniaków, a na końcu zagęszczona zasmażką i udekorowana plastrami dodatkiem podsmażonego boczku wędzonego.

Grochówka z podsmażonym boczkiem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Grochówka z podsmażonym boczkiem

 

  • kawałek żeberek około 300 g,
  • boczek wędzony 8 plasterków,
  • groch łuszczony około 2 szklanek,
  • ziemniaki 4 - 5 mniejsze,
  • liście laurowe 2,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kiełbasa śląska 1 szt,
  • olej 2 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • majeranek 1 łyżka,
  • Zasmażka;
  • mąka 2 łyżki,
  • masło 3 - 4 łyżki,

Sposób przygotowania:

Grochówka z podsmażonym boczkiem
Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą tak, by mięso było przykryte. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień dodać obraną pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz groch i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolewać wody).

Gdy mięso będzie miękkie dodać obrane, pokrojone ziemniaki, liść laurowy oraz majeranek.

Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać podsmażoną cebulę, pokrojoną, podsmażoną kiełbasę oraz przyprawić do smaku pieprzem i solą.

Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni. Gotową zupę zagęścić zasmażką z mąki i masła.

Na talerz nalać grochówkę i dodać po 2 plasterki usmażonego boczku.

Udekorować natką pietruszki.
Grochówka z podsmażonym boczkiem
Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę
Grochówka z podsmażonym boczkiem
Marchewkę oraz pietruszkę po obraniu pokroić
Grochówka z podsmażonym boczkiem
Boczek wędzony pokroić w cieńsze, nie za grube plastry
Grochówka z podsmażonym boczkiem
Plastry boczku podsmażyć na suchej patelni
Grochówka z podsmażonym boczkiem
Kiełbasę pokroić w kawałki i podsmażyć na łyżce oleju
Grochówka z podsmażonym boczkiem
Mięso zalać wodą doprowadzić do zagotowania, dodać wszystkie składniki oraz liść laurowy i majeranek
Grochówka z podsmażonym boczkiem
Zupę grochówkę zagęścić zasmażką